به منظور بررسی و یا معرفی قطعات پکیج بهتر است در ابتدا ضرورت استفاده از این تجهیزات همچنین نحوه ی عملکرد آنها را مورد بررسی قرار دهیم. دسترسی راحت به آبگرم، یکی از نیازهای اساسی و اولویت های هر سازه ی ساختمانی به شمار می آید. به همین منظور تجهیزات متعددی طراحی و ساخته شده که آبگرم مصرفی مورد نیاز را تامین می کند. این سیستم های گرمایشی با مصرف سوخت و ایجاد حرارت، آب سرد ورودی به دستگاه را گرم و برای مصرف آماده می کنند. آب گرم نه تنها در مصارف روزانه از قبیل شستشو، استحمام، پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد، بلکه بسیاری از تجهیزات گرمایشی همانند رادیاتور ها، فن کویل و یا داکت اسپلیت به منظور تامین گرمایش محیط از آبگرم در مدار خود بهره می برند.
با توجه به لزوم با کیفیت بودن قطعات پکیج، برندهای زیادی اقدام به تولید این وسیله گرمایشی با قطعات مرغوب نموده و سالیانه میلیون ها دستگاه در مدل های گوناگون را با گارانتی اصلی روانه بازار کرده تا رضایت مشتریان را جلب نمایند و علاوه بر آن نیاز بازار را تامین کنند. در جریان این رقابت، آن ها در تلاش اند تا با بهره گیری از مرغوب ترین لوازم پکیج، این محصول را در بهترین کیفیت ارائه کنند و از این طریق رضایت خاطر مشتریان را جلب نمایند. بدیهی است که متریال اولیه در هر محصولی حائز اهمیت می باشد و در طول عمر دستگاه و نحوه عملکرد آن تاثیر بسزایی دارد. از این رو طراحان برندهای مشهور به جنس مواد اولیه دقت کافی دارند.
با توجه به برخورداری از مزیت های متعدد همچنین بازدهی مطلوب استفاده از سیستمهای گرمایشی به طور گسترده ای رواج یافته و در اکثر سازه های ساختمانی از این تجهیزات به عنوان سیستم گرمایشی ساختمان بهره می برند. پکیج ها در دو مدل زمینی و دیواری تقسیم بندی می شوند، اما اساس کار هر دو به یک شکل بوده و با یک هدف یعنی تامین آبگرم مصرفی طراحی و ساخته شده اند. از تفاوت های این دو میتوان به ظرفیت حرارتی آنها اشاره داشت. که مدل های زمینی در متراژهای بیشتر از 300 متر و عموما در ساختمان های چند طبقه مورد استفاده قرار می گیرد. و مدل های دیواری نیز در واحد های آپارتمانی و با متراژهای کوچک تر بیشترین کاربرد را دارند.
با توجه به تنوع در مدل و برندهای موجود در بازار هریک از این سیستم ها با قیمتی متفاوت در بازار عرضه می شوند، بدیهی است که همه به دنبال خریدی بهینه و مقرون به صرفه هستند به همین جهت در مقاله ای به معرفی ارزانترین پکیج موجود در بازار پرداخته ایم که با مراجعه به این صفحه، علاوه بر معرفی قطعات پکیج که در ادامه ذکر خواهند شد، میتوان انتخابی هوشمندانه را تجربه نمود. همانطور که اشاره شد این دستگاه ها از نظر موقعیت نصب به دو گروه تقسیم بندی می شدند. با این حال هر دو مدل سیستم از کنار هم قرار گرفتن اجزای ریز و درشتی تشکیل شده اند که هماهنگی بین آنها موجب عملکرد مطلوب سیستم گرمایشی را به همراه دارد.
معرفی و آشنایی با قطعات پکیج
با توجه به کاربرد گسترده ای که این سری از سیستم های گرمایشی در مصارف مختلفی دارند، کمپانی های متعددی در خصوص تولید و ساخت انواع مدل های این وسایل گرمایشی در حال فعالیت هستند و قطعات پکیج را در خدمات پس از فروش در اختیار مشتریانشان قرار می دهند تا به آنها در تعمیر و نگهداری محصول کمک کرده، و آنها را به مشتری دائمی برندشان تبدیل نمایند. در نتیجه خرید از برندها و مارک های معتبر بسیار حائز اهمیت است. به همین منظور در مقاله ای به معرفی بهترین پکیج موجود در بازار پرداخته ایم، که با مراجعه به این صفحه می توانید خریدی بهینه و مقرون به صرفه را تجربه نمایید. همچنین به منظور آشنایی با قطعات پکیج به وظایف هریک و نقش کلیدی که در تامین آب مصرفی دارند می پردازیم. به طور کلی تجهیزات بکار رفته در این دستگاه به چند دسته کلی تقسیم بندی می شوند که شامل موارد زیر می شود.
شیر کنترل گاز پکیج
برای حفظ ایمنی دستگاه شیر کنترل گاز پکیج در داخل دستگاه تعبیه شده و در حفظ ایمنی مصرف کنندگان نقش بسزایی دارد. این شیر تنظیم، قطع و وصل جریان گاز را کنترل کرده و همچنین در هنگام افزایش بیش از حد دمای آب به وسیله فرمان کلید ایمنی جریان گاز را قطع می کند. شیر گاز از یک بدنه آلومینیومی با دو شیر برقی تشکیل شده است. شیر های برقی به لحاظ مکانیکی سری ولی به لحاظ الکتریکی موازی می باشند.
بخش تنظیم کننده جریان گاز یک بخش یکپارچه با شیر گاز بوده که با تغییر جریان الکتریکی ارسالی از سوی برد به مدولاتور، میزان جریان گاز به مشعل، متناسب با نیاز تغییر می کند. این پیکربندی شیرگاز تضمین می کند که جریان گاز به مشعل، در صورت بروز هر عیبی متوقف گردد.
فلوسوئیچ پکیج
تجهیزات الکتریکی از قبیل پمپ ها با فلوسوئیچ کنترل می شوند. فلوسوئیچ از یک سنسور تشکیل شده که با باز شدن آب گرم سنسور شروع به چرخش کرده و این سنسورها روی فلومتر این چرخش ها را به برد اعلام می کند و هنگامی که آب گرم بسته شود سنسور از چرخش می افتد. شناور فلوسوئیچ از جنس تفلون است و در قسمت بالایی آن یک آهن ربا قرار دارد و همچنین یک بخش الکترونیکی نیز بر روی قسمت بالای بدنه فلوسوئیچ وجود دارد. در حالت اولیه که شیرهای خروجی آبگرم مصرفی بسته می باشند شناور بدون حرکت در بخش پائینی فلوسوئیچ پکیج زمینی قرار دارد. اما ارتباط بین کنتاکت های رله باز بوده و هنگامی که یکی از شیر های آبگرم مصرفی باز شده و آب جریان می یابد شناور به سمت بالای فلوسوئیچ حرکت می کند و در اثر نیروی مغناطیسی آهنربای بالای شناور، کنتاکت های رله به یکدیگر چسبیده و جریان الکتریکی به برد برقرار می گردد. برای جلوگیری از ورود مواد زائد و ناخالصی ها به مدار آبگرم مصرفی یک فیلتر در ورودی آب سرد به فلوسوئیچ قرار داده شده است.
منبع انبساط پکیج
منبع انبساط بین دو فریم عمودی چپ و راست قرار داده شده است و وظیفه آن خنثی کردن تغییر حجم و فشار افزایش یافته آب ، در اثر حرارت در مدار گرمایش دستگاه می باشد. منبع انبساط شامل دو پوسته فلزی مجزا بوده که یک دیافراگم لاستیکی در بین این دو پوسته قرار دارد و در یک طرف منبع انبساط هوا و یا یک گاز بی اثر مانند نیتروژن با فشار 1bar و در طرف دیگر آن آب می باشد.
چنانچه فشار آب درون سیستم از فشار معینی بالاتر رود میزان اضافه وارد منبع انبساط می شود و چنانچه کمتر شود هوای موجود در سمت هوای منبع انبساط فشار لازم را اعمال کرده و آب مورد نیاز را وارد سیستم می کند تا تعادل برقرار گردد.حجم منبع انبساط مورد استفاده در این شوفاژها 8 لیتر و برای یک سیستم که حجم آب گیری آن در حدود 100 لیتر است مناسب می باشد. اگر حجم آبگیری این سیستم بیش از مقدار ذکر شده باشد باید از یک منبع انبساط با حجم بیشتر و یا یک منبع انبساط کمکی استفاده نمود.
پمپ سیرکولاتور پکیج
کارایی پمپ سیرکولاتور در این سیستم گرمایشی به گردش در آوردن آب گرم در مسیر رادیاتورهاست. جنس بدنه پمپ سیرکولاتور از جنس مواد کامپوزیت بوده که شیر هواگیری اتوماتیک نیز با بدنه پمپ یک تیکه می باشد.در شروع راه اندازی پمپ برای چرخش روتور پمپ و گردش آب، جریان الکتریکی راه انداز بیش از حد نرمال بوده که به همین دلیل داخل جعبه برق پمپ یک خازن وجود دارد که در ابتدای راه اندازی تخلیه می گردد.
آب توسط تیغه های چرخ پمپ در داخل پمپ به گردش در آمده و به سمت مبدل حرارتی اصلی رانده می شود. درست در همین لحظه در اثر خلا ایجاد شده در داخل پمپ، آب از بخش دیگر سیستم به داخل پمپ مکیده شده و بدین ترتیب آب در مدار گرمایش به گردش در می آید.پمپ شامل اجزای شیر هواگیری اتوماتیک، جعبه اتصالات برقی و سلکتور انتخاب سرعت می باشد.
ترمومانومتر پکیج
ترمومانومتر را معمولا فشارسنج نیز می نامند. ترمومانومتر به طور معمول به شکل گرد بوده و دارای عقربه نمایش فشار می باشد. فشار سنج بر روی پنل کنترل شوفاژ قرار داده شده و وظیفه آن نمایش دما و فشار آب داخل سیستم گرمایش است. مانومترها معمولا صفحه بزرگ یا صفحه کوچک هستند. فشار بارگذاری سیستم مدار گرمایش شوفاژ پکیج دیواری که توسط فشارسنج نمایش داده می شود، هنگامی که سیستم سرد است باید بین 0/6 و 1/5 باشد . قابل ذکر بوده که فشار آب در مدار گرمایش نباید کمتر از 0/5 بار گردد .
مبدل ثانویه پکیج
در شوفاژ پکیج های دو مبدله، مبدل ثانویه مورد استفاده قرار میگیرد وظیفه ی آن تامین آب گرم مصرفی سیستم می باشد. مبدل ثانویه در پشت چند راهه آب تعبیه شده و جنس آن از صفحات استنلس استیل که به وسیله ی جوش برنجی به یکدیگر متصل میگردند. به منظور آب بندی نمودن مبدل صفحه ای از واشرهای مخصوص استفاده میگردد. آب مدار گرمایش و آب سرد ورودی به دستگاه، در بین صفحات و در خلاف جهت یکدیگر جریان پیدا می کنند تا از طریق افزایش سرعت و افزایش سطح تماس بیشترین راندمان حاصل گردد .این مبدل ها قادرند تا فشار 30 بار و دمای 180 درجه سلسیوس به کار خود ادامه دهند. از مدل دو مبدله با راندمان و بازدهی بالا می توان به پکیج بیتا اشاره نمود، وبسایت تخصصی دماپویا تمامی ظرفیت های این سری از سیستم ها را همراه با گارانتی اصلی و همچنین امکان ارسال به سراسر کشور عرضه می نماید.
برد الکترونیک پکیج
یکی از مهم ترین قطعات پکیج برد الکترونیک آن است که کنترل عملکرد های مختلف دستگاه را برعهده دارد و تعداد آن ممکن است یک یا چند عدد باشد. یک ترانس جرقه زن ولتاژ بالا که بر روی راکت تحتانی پشتی قرار دارد برای انجام دادن عمل جرقه زنی مورد استفاده قرار میگیرد. محل قرار گرفتن برد کنترل الکترونیک، در پشت صفحه کنترل پکیج دیواری و زمینی و در داخل محفظه ای که به آن جعبه محفظه برد میگویند ،می باشد. قرار گرفتن گرد و غبار بر روی سطح برد، سرریز شدن آب به روی برد و رسوب کردن آن از جمله عواملی است که میتوان باعث خراب و کوتاه شدن عمر برد الکترونیک شود .
شیر سه طرفه پکیج
این دستگاه هنگامی که شیر آب گرم باز می شود با دریافت فرمان از فلوسوئیچ و برد کنترل جریان آب گرم رادیاتورها را به طور موقت قطع کرده و آب گرم مصرفی را به سمت لوله های خروجی هدایت می کنند و سپس با بسته شدن آب گرم مصرفی و قطع شدن فلوسوئیچ این شیر به حالت اول بر می گردد و آب گرم تولیدی را در مدار رادیاتورها قرار می دهد. فنر موجود در شیر سه طرفه در آب غوطه ور نمی باشد و این مساله باعث می گردد که شیر با صدای کمتری کار کرده و در نتیجه دچار جرم گرفتگی نشود. شیر سه طرفه از اجزای شامل بدنه اصلی ، مغزی شیر سه طرفه، خار فنری، موتور شیر سه طرفه تشکیل شده است. بدنه اصلی از جنس پلی پروپیلن می باشد و وظیفه آن ایجاد اتصال بین پمپ و مبدل های اصلی و ثانویه می باشد. موتور شیر سه طرفه با برقی 220 ولت تغذیه می گردد.
مشعل پکیج زمینی و دیواری
مشعل به کار گرفته شده در اکثر دستگاه های گرمایشی اکسیژن مورد نیاز خود را از طریق دودکش تامین می کنند و نیازی به دمیدن هوا از طریق فن را ندارند و وظیفه مشعل عمل احتراق با ایجاد مخلوط مناسب گاز و هوا می باشد. این مشعل ها مصرف انرژی کمی دارند و با صدای بسیار کمی کار می کنند. هر پره مشعل شامل یک بدنه راست و یک بدنه چپ از جنس آلومینایز استیل و یک بخش به عنوان سر مشعل از جنس استینلس استیل می باشد.
مشعل از تعدادی پره تشکیل شده است که این پره ها با فاصله معین و مناسب به یکدیگر بسته می شوند. جریان گاز از شیر گاز وارد چند راهه می گردد و از آنجا توسط نازل وارد لوله و نتووری پره مشعل می گردد سپس مخلوط گاز و هوا به سر مشعل می رسد و بر روی سوراخ های سر آن مشتعل می گردد و با کمک هوای ثانویه که به داخل محفظه احتراق مکیده شده است عمل احتراق کامل می گردد، به این ترتیب دستگاه روشن شده و آبگرم مورد نیاز را تامین می کند.
کلید ایمنی حداقل فشار آب پکیج
هنگامی که دمای آب گرم خروجی از 110 درجه سانتی گراد بیشتر شود، فرمان جریان گاز از سوی برد کنترل به شیر گاز ارسال شده و در نهایت دستگاه خاموش خواهد شد. اگر فشار آب سیستم بیش از 0.45- 0.25 بار گردد کلید وصل می شود. اگر فشار آب سیستم به کمتر از 0.2-0.1 بار برسد کلید قطع می شود. کلید ایمنی بر روی سمت راست بدنه پمپ قرار داده شده است .
وظیفه شیر پر کن در پکیج
شیر پر کن بر روی چند راهه پلاستیکی در ورودی آب گرم مصرفی شوفاژ قرار داده شده است و رابط بین آب مصرفی و آب شوفاژ بوده و وظیفه آن پر کردن مدار گرمایش و یا بالا بردن فشار آب در این مدار می باشد. شیرپرکن ها در دو مدل هستند دستی و اتوماتیک که هر دو مدل در بازار موجود می باشند.